XLI Edukativni simpozijum Klinike za psihijatriju KCS – „Iskustva i nove tendencije”

XLI edukativni simpozijum KZP KCS

10. i 11. oktobra 2013.godine u Beogradu održan je 41. edukativni simpozijum Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije, a istovremeno je i obilježeno 90 godina postojanja Klinike za psihijatriju i Klinike za neurologiju KCS. Svečani program je održan u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i tom prilikom prof. dr Vladimir Kostić i doc. dr Srđan Milovanović su govorili o razvoju Klinike za neurologiju i Klinike za psihijatriju.Simpozijum je održan u Zadužbini Ilije M. Kolarca a bio je posvećen istorijatu, znamenitim pojedincima naše psihijatrije i daljim prаvcima razvоjа. Posebne sesije su se odnosile na komorbiditetna oboljenja i kontroverze savremene psihijatrije i psihologije.
Povоdоm jubileјa, 90 godina od osnivanja Klinike zа živčane i duševne bolеsti, obelеžеn jе dan оsnivanja 10. оktobar (1923).
Istorija neuropsihijatrije Medicinskog fakulteta u Beogradu počinje osnivačkim aktom Klinike za duševne i živčane bolesti 10.oktobra 1923. godine. Prvi profesor neuropsihijatrije bio je Prof. dr Laza Stanojević, za vanrednog profesora neurologije i psihijatrije Medicinskog fakulteta je izabran 9. maja 1922. Na mestu upravnika je bio od osnivanja Klinike do svog penzionisanja 1945. godine. Za razvoj neuropsihijatrije su u periodu do 1945. godine izuzetan doprinos su dali prof. dr Vladimir Vujić, prof. dr Uroš Jekić i prof. dr Jovan Ristić. Ova generacija nastavnika i doajena neuropsihijatrije je iznedrila buduće profesore i nosioce razvoja neurologije i psihijatrije Srbije poput prof. Stojiljkovića, prof. Šternića, prof. Ignjatovića, prof. Veljkovića, prof. Milovanovića, prof. Vesela i prof. Paunovića; prof. Radojičića, prof. M. Ristića, prof. Gospavić, prof. Lukić, prof. Levića, prof. Vranješevića. Ponikli i obrazovani na Neuropsihijatrijskoj klinici Medicinskog fakulteta su i velikani srpske neuropsihijatrije XX veka doc. Igor Milosavljević, dr Veselin Savić i akademik Vladeta Jerotić. Od tada do danas Klinika je bila pionir u lečenju psihijatrijskih i neuroloških oboljenja na prostorima bivše Jugoslavije, učestvovala u edukaciji mnogih generacija lekara koji su svoja stečena znanja dalje diseminovali u zemlji i svetu. Savremene psihoterapijske procedure prvi put su sprovedene pod njenim okvirom, a bila je i inovator u primeni farmakoterapisjkih tremana u psihijatriji istovremeno sa najvećim svetskim centrima u Parizu i Londonu. Razvoje medicinske psihologije počinje na Klinici u bliskoj saradnji prof. Bergera, prof Ignjatovića i prof. Milovanovića. Svoju tradiciju Klinika čuva i danas, pružajući pacijentima terapiju i negu prema najsavremenijim smernicama i negujući istraživački i edukativni rad.

 

neki

Slika: Edukativnom simpozijumu su prisustvovali lekari iz Kliničkog centra Banja Luka, prof. dr Marija Burgić Radmanović, doc. dr Srđan Milovanović (direktor Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije), prim. dr Joka Simić Blagovčanin ispred Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

 

 

pdflogo Program možete preuzeti ovde

pdflogo Pozivnica